info@solarbay.gr210 93 17 175Πεντέλης 27, Παλαιό Φάληρο

Σε διαβούλευση το νέο μοντέλο για τις ΑΠΕ

Σε διαβούλευση το νέο μοντέλο για τις ΑΠΕ
21/01/2016 nicolaus

Σε δημόσια διαβούλευση θα δοθεί στα τέλη Ιανουαρίου η τελική πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νέο μοντέλο στήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Οι λύσεις που προκρίνει η ομάδα των τεχνοκρατών του ΥΠΕΝ είναι απολύτως συμβατές με τις κατευθυντήριες Οδηγίες της ΕΕ, αλλά και τις μνημονιακές δεσμεύσεις της Ελλάδας και συνοψίζονται ως εξής:

Για έργα ισχύος μέχρι 500 kW ή έργα επίδειξης μπορεί να εφαρμόζεται ο υποστηρικτικός μηχανισμός των σταθερών εγγυημένων τιμών πώλησης ρεύματος (feed-in tariffs). Για την αιολική ενέργεια θα ισχύει όριο εγκατεστημένης δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής 3 MW ή 3 μονάδων παραγωγής, ώστε να εμπίπτει στο καθεστώς των εγγυημένων τιμών.

Από 1-1-2016 και για έργα ισχύος 500 kW έως 1 MW, ή έργα επίδειξης ισχύει δηλαδή ο υποστηρικτικός μηχανισμός των εγγυημένων διαφορικών τιμών (feed-in-premium) με βάση τον οποίο οι ενισχύσεις χορηγούνται ως προσαύξηση, επιπλέον της αγοραίας τιμής με την οποία οι παραγωγοί πωλούν την ηλεκτρική ενέργεια απευθείας στην αγορά. Εξαίρεση είναι η αιολική ενέργεια για την οποία ισχύει όριο εγκατεστημένης δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής από 3 έως 6 MW ή 6 μονάδων παραγωγής,

Από 1-1-2017 και για έργα ισχύος άνω του 1 MW oι ενισχύσεις θα χορηγούνται στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας. Εξαίρεση τα αιολικά για τα οποία ισχύει όριο εγκατεστημένης δυναμικότητας ηλεκτροπαραγωγής άνω των 6 MW ή 6 μονάδων παραγωγής.

Κατά το μεταβατικό στάδιο που καλύπτει την περίοδο 2015-2016, ενισχύσεις για τουλάχιστον 5% της σχεδιαζόμενης νέας δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές θα πρέπει να χορηγούνται στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας.

Οι πρώτοι πιλοτικοί διαγωνισμοί πιθανότατα θα ξεκινήσουν από τον Μάρτιο για πωλούμενη ισχύ 20-30 MW και σε πρώτη φάση θα αφορούν αποκλειστικά στα φωτοβολταϊκά.

Επίσης εξετάζεται η επιλογή οι μικροί παραγωγοί να κατεβαίνουν στους διαγωνισμούς σε συλλογικά σχήματα με έναν εκπρόσωπο (aggregator), ώστε να περιορισθεί ο βαθμός αποκλεισμού τους από παραγωγούς με μεγάλη ισχύ.

Σημειώνεται ότι πριν από τη δημόσια διαβούλευση του κειμένου θα αποσταλεί στην Κομισιόν ένα αρχικό σημείωμα, ώστε να έχει δοθεί το «πράσινο» φως επί της αρχής από τους δανειστές.

Θα ακολουθήσει η νομοθέτηση του νέου μηχανισμού στήριξης για τις ΑΠΕ με στόχο αυτή να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου και η εφαρμογή να ξεκινήσει το Μάρτιο.

 

Πηγή: econews

Comments (0)

Leave a reply