info@solarbay.gr210 93 17 175Πεντέλης 27, Παλαιό Φάληρο

Αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ: μείωση κόστους 70% ως το 2030

Αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ: μείωση κόστους 70% ως το 2030
30/01/2016 nicolaus

Το μέλλον, κοντινό ή απώτερο, θα ηλεκτροδοτηθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κάποια στιγμή τα απολείψιμα αποθέματα ορυκτών καυσίμων θα εξαντληθούν και άλλωστε ο πλανήτης δεν αντέχει μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Για να φτάσουμε στο σημείο της ενεργειακής μετάβασης στις ΑΠΕ, αιολική και ηλιακή ενέργεια θα πρέπει να συνεχίσουν να μεγενθύνονται με ταχύτατους ρυθμούς παράλληλα με την ανάπτυξη οικονομικά και τεχνικά βιώσιμων λύσεων αποθήκευσης.

Ρεαλιστικό σενάριο

Μια πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ενέργειας (World Energy Council-WEC) που βασίστηκε σε στοιχεία από 23 ειδικούς του κλάδου και την επισκόπηση διαφόρων τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας που βρίσκονται στο στάδιο της Έρευνας και Ανάπτυξης προβλέπει ότι τα κόστη της αποθήκευσης θα  μειωθούν κατά 70% τα επόμενα 15 χρόνια.

Δεδομένης της κατακόρυφα πτωτικής πορείας του κόστους αιολικών και φωτοβολταϊκών, ο συνδυασμός ΑΠΕ με αποθήκευση ενέργειας θα είναι η φθηνότερη λύση ηλεκτροπαραγωγής.

Οι συγγραφείς της μελέτης με τίτλο «E-Storage: Shifting from Cost to Value», με επικεφαλής τον Πωλ Γκάρντνερ του νορβηγικού νηογνώμονα DNV GL υποστηρίζουν ότι η χρήση του σταθμισμένου κόστους της ενέργειας (LCOE) ως εργαλείου για τη μέτρηση του οικονομικού κόστος της αποθήκευσης ενέργειας δημιουργεί παρανοήσεις και είναι ακατάλληλο.

Η έκθεση καλεί τους αναλυτές να λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά οφέλη από την αποθήκευση ενέργειας (π.χ. η αποθήκευση πλεονάσματος ηλιακής ή αιολικής ενέργειας όταν η ενέργεια είναι φθηνή, δηλαδή σε μια μέρα με υψηλή ηλιοφάνεια ή ισχυρούς ανέμους και η πώλησή του όταν είναι ακριβή, δηλαδή κατά τις ώρες αιχμής μιας μέρας με συννεφιά ή νηνεμία μπορεί να δημιουργήσει οικονομικά οφέλη που υπερκαλύπτουν το κόστος της αποθήκευσης).

Μεταξύ άλλων οι συγγραφείς της έκθεσης απευθύνουν έκκληση για τα εξής:

  • Να σκεφτούμε πέρα από το οικονομικό κόστος. Το φθηνότερο δεν είναι πάντα το καλύτερο.
  • Να αξιολογήσουμε την αποθήκευση μέσα από ολιστικές μελέτες και όχι μόνο από εκτιμήσεις του κόστους της.
  • Λειτουργοί της αγοράς, εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής και ρυθμιστικές αρχές ενέργειας να συνεργαστούν για να επιταχύνουν την ανάπτυξη ευέλικτων ενεργειακών αγορών.
  • Να δημιουργήσουμε τις υποστηρικτικές πολιτικές και το ρυθμιστικό πλαίσιο που απαιτείται ώστε να διευκολυνθεί η εμπορική εκμετάλλευση των τεχνολογιών αποθήκευσης.
  • Η αποθήκευση ενέργειας να θεωρηθεί ως βασικό στοιχείο της επέκτασης ή της διεύρυνσης των δικτύων ενέργειας.

 

Πηγή: econews

Comments (0)

Leave a reply