Από την θέρμανση και την ψύξη, μέχρι τις ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, χρειαζόμαστε μεγάλη ποσότητα ενέργειας για να τροφοδοτήσουμε την καθημερινότητά μας. Τα σπίτια χρησιμοποιούν 37% περισσότερη ενέργεια σήμερα απ΄ όση το 1980. Χωρίς την ενεργειακή αποδοτικότητα των νέων λύσεων της τεχνολογίας, ο αριθμός αυτός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος. Στην πραγματικότητα, παρά την αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης σε απόλυτο αριθμό, η κατανάλωση ενέργειας ανά νοικοκυριό έχει μειωθεί περίπου 10% έστω και αν τα σπίτια είναι μεγαλύτερα και περιέχουν περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές.
Ας δούμε κάποιες τεχνολογίες που αναμένουμε τα επόμενα χρόνια να κάνουν τα σπίτια μας ενεργειακά αποδοτικότερα:
Ζούμε σε έναν κόσμο όλο και περισσότερο διαδυνδεδεμένο αλλά το ίδιο ισχύει και για τα σπίτια μας. Οι καινούργιες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές συνδέονται στο Internet και παρέχουν ζωντανά δεδομένα για τη λειτουργία τους κάνοντας ευκολότερη τη μείωση της ενεργειακής τους κατανάλωσης.
Σύντομα οι τεχνολογίες αυτές θα είναι φθηνότερες και εξυπνότερες καθώς όλο και περισσότεροι επιστήμονες αλλά και εταιρίες σε ολόκληρο τον κόσμο ασχολούνται με το αντικείμενο γνωστό και ως Internet-of-Things (IoT) δημιουργώντας νέα πρωτόκολλα επικοινωνίας και standards για τη λειτουργία των συσκευών αυτών. Σύντομα, τα αυτόμαρα συστήματα ελέγχου θέρμανσης, κλιματισμού, φωτισμού θα είναι προσιτά στον μέσο καταναλωτή καθώς επίσης και αισθητήρες μέτρησης ενεργειακής κατανάλωσης, θερμοκρασίας, υγρασίας.
Πλησιάζουμε προς την επόμενη γενιά αντλιών θερμότητας οι οποίες θερμαίνουν ή ψύχουν το σπίτι σας μεταφέροντας θερμότητα από τον ένα χώρο στον άλλο. Η νέα αυτή γενιά αντλιών θερμότητας χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες μπορεί να φέρει εξοικονόμηση ενέργειας 30-45% σε σχέση με τα ήδη διαθέσιμα συστήματα ψύξης-θέρμανσης.
Η νέα επαναστατική γενιά ψυγείων θα χρησιμοποιεί μαγνήτες για να δημιουργήσει ψύξη στηριζόμενη στο μαγνητο-θερμιδικό φαινόμενο (magnetocaloric effect) που στην ουσία είναι η αλλαγή της θερμοκρασίας κάποιου υλικού με τη μεταβολή του μαγνητικού πεδίου. Τα τελευταία 100 χρόνια, τα ψυγεία βάσιζαν τη λειτουργία τους στη διεργασία της συμπίεσης ατμού η οποία χρησιμοποιεί ψυκτικά υγρά που είναι επιβλαβή για το περιβάλλον. Η νέα τεχνολογία χρησιμοποιεί ψυκτικά υγρά βασισμένα στο νερό κι έτσι είναι πιο φιλική το περιβάλλον αλλά και πιο αποδοτική, μειώνοντας τους λογαριασμούς του ρεύματος αλλά και την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Κατ’ αρχάς τα παράθυρα θα παρέχουν υψηλής ποιότητας μόνωση αλλά εκτός από αυτό θα εμπεριέχουν και αισθητήρες και μικροελεγκτές ώστε να προσαρμόζουν καταλλήλως την σκίαση βασιζόμενα στην ποσότητα του ηλιακού φωτός και την ώρα διασφαλίζοντας το βέλτιστο φωτισμό και άνεση και εξοικονομώντας ενέργεια και χρήματα.
Η μόνωση είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της μείωσης του κόστους ψύξης και θέρμανσης στο σπίτι. Αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες μόνωσης από σύνθετα αφρώδη υλικά φιλικά προς το περιβάλλον που διασφαλίζουν ότι η θερμότητα δε θα μπορεί να αποδράσει από το ταβάνι ή τους τοίχους κατά δη διάρκεια των κρύων χειμερινών μηνών.
Οι ψυχρές οροφές διαμορφωμένες με υλικά που περιέχουν ειδικού τύπου βαφές αντανακλούν το φως του ηλίου και απορροφούν λιγότερη θερμότητα από τις συμβατικές οροφές. Η τεχνολογία αυτή αναπτύσσεται ακόμα περισσότερο με νέες βαφές φθορισμού που μπορούν να αντανακλούν έως και 4 φορές περισσότερη ποσότητα ηλιακού φωτός.
Ο φωτισμός με LED έχει ήδη εισχωρήσει αρκετά στην αγορά, με τις σημερινές βέλτιστες λάμπες να καταναλώνουν 85% λιγότερη ενέργεια από τις λάμπες πυρακτώσεως. Η έρευνα στον τομέα αυτό προχωράει γοργά με σκοπό τη μέιωση του κόστους των LED, κάνοντάς τες ταυτόχρονα ακόμα πιο αποδοτικές και ανθεκτικές. Μάλιστα, η αποδοτικότητα των LED εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί από τα 125-135 lumens/Watt στα 230 lumens/Watt στα αμέσως επόμενα χρόνια λόγω της επίμονης έρευνας και ανάπτυξης.
Comments (0)
Leave a reply
You must be logged in to post a comment.