info@solarbay.gr210 93 17 175Πεντέλης 27, Παλαιό Φάληρο

Πώς γίνεται ο συμψηφισμός

Δείτε ποιές χρεώσεις γλιτώνετε και υπολογίστε το ετήσιο κέρδος σας από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα Net Metering

Συμψηφισμός καταναλισκόμενης - παραγόμενης ενέργειας

Ως χρεωστέα ενέργεια (για το ανταγωνιστικό σκέλος του τιμολογίου) υπολογίζεται η διαφορά των ποσοτήτων που καταγράφονται από τον μετρητή της ΔΕΗ, δηλαδή η διαφορά Α (Απορροφώμενη) – Ε (Εγχεόμενη), εφόσον η διαφορά αυτή είναι θετική. Εάν η διαφορά ισούται με μηδέν δεν υφίσταται χρεωστέα ενέργεια, ενώ εάν η διαφορά είναι αρνητική επίσης δεν υφίσταται χρεωστέα ενέργεια, ενώ η διαφορά αυτή πιστώνεται στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό ως πρόσθετη εξερχόμενη (εγχεόμενη) ενέργεια.

Κατά την ετήσια εκκαθάριση τυχόν πλεόνασμα ενέργειας συμψηφίζεται με την χρεωστέα ενέργεια προηγούμενων περιόδων, για την οποία γίνεται αντιλογισμός. Τυχόν παραμένον μετά τον ετήσιο αντιλογισμό πλεόνασμα δεν πιστώνεται στον επόμενο λογαριασμό.

Παράδειγμα τετραμηνιαίας εκκαθάρισης

paradeigma-ekkatharisis

Η τελική διαφορά των 100 kWh από τον ετήσιο συμψηφισμό (αφού η συνολική ετήσια παραγωγή του ΦΒ ήταν 5100 kWh και η συνολική πραγματική κατανάλωση 5000 kWh) δεν μεταφέρεται περαιτέρω και δεν αποζημιώνεται (χάνεται για τον αυτοπαραγωγό).

Ρυθμιζόμενες χρεώσεις

Οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις υπολογίζονται ως εξής:

  • H χρέωση για το Δίκτυο Μεταφοράς και το Δίκτυο Διανομής υπολογίζεται βάσει της απορροφώμενης ενέργειας (Α), επί την χρέωση.
  • Tο ΕΤΜΕΑΡ λογίζεται βάσει της απορροφώμενης ενέργειας (Α), επί την αντίστοιχη χρέωση.
  • Η χρέωση για ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) υπολογίζεται βάσει της καταναλισκόμενης ενέργειας (Κ=Α+ΠΕ), επί την αντίστοιχη χρέωση.

Ταυτοχρονισμός

Όπως αναφέραμε, στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (πλην των ΥΚΩ που πληρώνονται για την πραγματική κατανάλωση) η χρέωση γίνεται στην ενέργεια που απορροφούμε από το δίκτυο (και όχι στη συνολική διαφορά: παραγωγή μείον κατανάλωση). Αυτό σημαίνει ότι εάν η ηλεκτρική ενέργεια που έχει παραχθεί δεν καταναλωθεί επιτόπου, αλλά διοχετευτεί στο δίκτυο της ΔΕΗ για να απορροφηθεί κάποια άλλη στιγμή θα πληρώσουμε στη ΔΕΗ στο κομμάτι των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, για την ενέργεια που απορροφήσαμε άσχετα αν την έχουμε ήδη παράγει εμείς.

Προφανώς όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό της ενέργειας που καταναλώνεται κατευθείαν από την παραγωγή (χωρίς τη χρήση του δικτύου), δηλαδή ο ταυτοχρονισμός, τόσο μικρότερο είναι το ποσό που πληρώνει ο καταναλωτής για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις.

Υπολογίστε το ακριβές ετήσιο κέρδος σας

Μέσα από τη διαδραστική εφαρμογή της SolarBay μπορείτε να υπολογίσετε με ακρίβεια σε λίγα δευτερόλεπτα τον ετήσιο λογαρισμό σας με και χωρίς σύστημα Net Metering και να δείτε το ετήσιο κέρδος σας σε κάθε ξεχωριστή χρέωση αλλά και το συνολικό ετήσιο όφελος.

Απλά επιλέξτε αν πρόκειται για οικιακό ή επαγγελματικό τιμολόγιο:

Οικιακό Τιμολόγιο

Επαγγελματικό Τιμολόγιο