info@solarbay.gr210 93 17 175Πεντέλης 27, Παλαιό Φάληρο

Τα αιολικά πάρκα της Δανίας παρήγαγαν το 140% των ενεργειακών της αναγκών

Τα αιολικά πάρκα της Δανίας παρήγαγαν το 140% των ενεργειακών της αναγκών
04/08/2015 nicolaus
Αιολικό Πάρκο στη Δανία

Σε μία μέρα με ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους, την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015, η Δανία παρήγαγε το 116% των ενεργειακών της αναγκών από ανεμογεννήτριες. Μέχρι τις 3π.μ. της Παρασκευής, οπότε και έπεσε η ηλεκτρική ζήτηση, το ποσοστό ανέβηκε στο 140%.

Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Δανίας με τις γειτονικές της χώρες επέτρεψαν το 80% της περισσευούμενης ενέργειας να μοιραστεί μεταξύ της Γερμανίας και της Νορβηγίας όπου και μπορεί να αποθηκευτεί σε συστήματα αντλησιοταμίευσης για μελλοντική χρήση. Το υπόλοιπο ⅕ του πλεονάσματος κατέληξε στη Σουηδία.

Το γεγονός αυτό μας αποδεικνύει ότι ένας πλανήτης ηλεκτροδοτούμενος 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η Αιολική Ενέργεια και οι υπόλοιπες ΑΠΕ μπορούν να αποτελέσουν λύση στην απεξάρτηση από τον άνθρακα αλλά και να παρέχουν εγγύηση παροχής ενέργειας σε περιόδους υψηλής ζήτησηςOliver Joy, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας

Τα εντυπωσιακά νούμερα εμφανίστηκαν στην ιστοσελίδα του Δανέζικου Διαχειριστή Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, energinet.dk, που παρέχει αναφορά λεπτό προς λεπτό για την παραγωγή και διακίνηση της ηλεκτρικής ενέργειας. Από τα δεδομένα προκύπτει ότι τα αιολικά πάρκα δε λειτουργούσαν καν στο μέγιστο της δυνατής ισχύος τους (4.8GW) την ημέρα εκείνη.

Η ραγδαία αύξηση της εγκατεστημένης αιολικής ισχύος σημαίνει ότι η Δανία μπορεί να παράγει τη μισή τουλάχιστον ενέργειά της από ΑΠΕ αρκετά πριν από το χρονοδιάγραμμά της που είναι το 2020.

Προς το παρόν, η Αιολική Ενέργεια συμβάλλει στο 29% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη χώρα και ο άνθρακας εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας στη Δανία.

Comments (0)

Leave a reply