info@solarbay.gr210 93 17 175Πεντέλης 27, Παλαιό Φάληρο

Απελευθερώνεται χώρος για Net Metering στα νησιά

Απελευθερώνεται χώρος για Net Metering στα νησιά
24/12/2015 nicolaus
Net Metering νησιά

Μηδενικό υπήρξε, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το ενδιαφέρον από τους επενδυτές που είχαν υποβάλλει από παλιά αίτηση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά, και ο ΔΕΔΔΗΕ τους είχε καλέσει από το καλοκαίρι να δηλώσουν εκ νέου το ενδιαφέρον τους και να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, εάν ήθελαν να διατηρήσουν τη σειρά προτεραιότητάς τους στην εξέταση των αιτήσεών τους.

Όπως αναμενόταν, ελάχιστοι προσήλθαν για να ανανεώσουν το ενδιαφέρον τους, δεδομένου ότι με τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή με τις πολύ μικρές ταρίφες που ισχύουν για νέα έργα, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης είναι παντελώς ασύμφορη.

Αυτό σημαίνει ότι οι παλιές αιτήσεις που δεν ανανεώθηκαν ακυρώνονται και συνεπώς αποδεσμεύεται ο ανάλογος ηλεκτρικός χώρος στα νησιά για να μπορούν να προχωρήσουν εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών αυτοπαραγωγής με συμψηφισμό (Net Metering).

Ο μεγάλος όγκος των αιτήσεων που καταργούνται είναι κυρίως από την Κρήτη όπου, άλλωστε, είναι και το βασικό ενδιαφέρον για απελευθέρωση ηλεκτρικού δυναμικού προς αξιοποίηση από εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών με Net Metering.

Όπως προαναφέρθηκε, σκοπός της πρωτοβουλίας που πήρε ο ΔΕΔΔΗΕ ήταν να ξεκαθαρίσουν ποιοί από τους παλιούς αιτούντες θέλουν πράγματι να προχωρήσουν και να «ξεμπλοκάρει» διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν εγκαταστάσεις με το Net Metering.

Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα, αρκεί να αναφερθεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ ακόμα και σήμερα αξιολογεί αιτήματα των ετών 2012-2013 του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Έτσι για να φτάσει η σειρά αξιολόγησης ενός νέου αιτήματος, θα πρέπει να περιμένει να εκδοθούν οι προσφορές σύνδεσης για το πλήθος των παλαιών αιτημάτων φωτοβολταϊκών στεγών, να παρέλθει το δίμηνο που προβλέπουν οι διαδικασίες και έπειτα να ακυρωθούν (η ακύρωση ήταν ούτως ή άλλως βέβαιη λόγω της πολύ χαμηλής ταρίφας που ισχύει πλέον για την κατηγορία αυτή έργων).

Χαρακτηριστικό του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί είναι ότι υπάρχουν μεγάλα νησιά με ραγδαία οικονομική δραστηριότητα  στα οποία δεν υπάρχει καθόλου περιθώριο για φωτοβολταϊκά μέσω Net Metering, παρότι το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Τέτοιες περιπτώσεις, μεταξύ άλλων, είναι η Κρήτη και η Σκύρος.

 

Πηγή: energypress

Comments (0)

Leave a reply