info@solarbay.gr210 93 17 175Πεντέλης 27, Παλαιό Φάληρο

Η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας θα αυξηθεί κατά 1/3 ως το 2040

Η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας θα αυξηθεί κατά 1/3 ως το 2040
13/11/2015 nicolaus

Η παγκόσμια χρήση ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά ένα τρίτο μέσα στα επόμενα 25 χρόνια, κυρίως χάρη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Η κατανάλωση ενέργειας στις πιο ανεπτυγμένες χώρες αναμένεται να μειωθεί κατά την ίδια χρονική περίοδο, αναφέρει η ετήσια επισκόπηση του οργανισμού.

Οι κύριοι παράγοντες για την αύξηση της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας θα είναι η Ινδία, η Κίνα, η Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Νοτιοανατολική Ασία.

Ωστόσο η κατανάλωση της ενέργειας αναμένεται να μειωθεί ως το 2040 κατά 15% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά 12% στην Ιαπωνία και κατά 3% στις ΗΠΑ, λόγω της αυξημένης ενεργειακής αποδοτικότητας, της εξοικονόμησης ενέργειας και των δημογραφικών τάσεων.

Η χρήση καυσίμων και τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα συνεχίσει την άνοδο που ήδη σημειώνει, και το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων στο συνολικό ενεργειακό μείγμα αναμένεται να μειωθεί από 81% σε 75% ως το 2040, σύμφωνα με την έκθεση.

Μεταξύ των ορυκτών καυσίμων, το φυσικό αέριο, που συνοδεύεται από τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είναι το μόνο που αναμένεται να αυξήσει το μερίδιό του.

Καθώς η ζήτηση για πετρέλαιο ανακάμπτει, η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να επιστρέψει σταδιακά στα 80$ ανά βαρέλι το 2020, αν και στις επόμενες δύο δεκαετίες οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να μειώνουν τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα.

Υπάρχουν αλάνθαστα σημάδια ότι η πολυπόθητη παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση είναι σε εξέλιξη, αλλά δε βρίσκεται ακόμη στο ρυθμό που θα οδηγήσει στην αντιστροφή της τάσης της αύξησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο κόσμος εξακολουθεί να χρειάζεται ένα σαφές και αξιόπιστο όραμα μακροπρόθεσμης απεξάρτησης από τον άνθρακα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγήςκαταλήγει η έκθεση

 

Πηγή: Naftemporiki.gr

Comments (0)

Leave a reply