info@solarbay.gr210 93 17 175Πεντέλης 27, Παλαιό Φάληρο

ΣτΕ: Παράνομο το ΕΤΜΕΑΡ για τους αυτοπαραγωγούς ΑΠΕ

ΣτΕ: Παράνομο το ΕΤΜΕΑΡ για τους αυτοπαραγωγούς ΑΠΕ
22/09/2015 nicolaus

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας με τις υπ΄αριθμ. 3366 και 3367/2015 αποφάσεις της έκρινε ότι η επιβολή του ειδικού τέλους μείωσης εκπομπών αερίων ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), που εισπράχθηκε το 2013 μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είναι παράνομη για τις εταιρείες αυτοπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ αντίθετα είναι συνταγματική και νόμιμη η επιβολή του για τους καταναλωτές οικιακής χρήσης.

Υπενθυμίζεται, ότι το ΕΤΜΕΑΡ προορίζεται για την αποζημίωση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Δηλαδή, αποτελεί τη συνεισφορά όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας στη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων μέσω προώθησης των ΑΠΕ, ενώ το ύψος του ΕΤΜΕΑΡ καθορίζεται από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ)

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκανε δεκτή την αίτηση της εταιρείας που ζητούσε να ακυρωθεί η από 9.7.2013 απόφαση της ΡΑΕ με την οποία καθορίστηκαν οι τιμές του ΕΤΜΕΑΡ για το β΄ εξάμηνο του 2013.

Το ΣτΕ έκρινε ότι οι αυτοπαραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ και από μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας και μονάδες Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘ/ΣΗΘΥΑ), όπως αυτή προβλέπεται από το νόμο 4011/2011 (τροποποιήθηκε μεταγενέστερα με το νόμο 4315/2014) «δεν περιλαμβάνονται μεταξύ των υποκειμένων στο ΕΤΜΕΑΡ».

Έτσι, η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκρινε ότι η επίμαχη προσβαλλόμενη απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, κατά το μέρος όπου «δι΄ αυτής οι αυτοπαραγωγοί καθαρής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘ/ΣΗΘΥΑ επιβαρύνονται με το ένδικο τέλος (ΕΤΜΕΑΡ) για την αυτοπαραγόμενη από αυτούς καθαρή ενέργεια, είναι μη νόμιμη».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ αναφέρει ότι «η ενέργεια που παράγεται από ΣΗΘ/ΣΗΘΥΑ, οι οποίες εξομοιώνονται με μονάδες παραγωγής από ΑΠΕ, αποτελεί καθαρή ενέργεια και συνεπώς είτε αυτή εγχέεται στο σύστημα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, είτε αυτοκαταναλώνεται από τον παραγωγό της, συμβάλλει αποτελεσματικά στην εκπλήρωση του εθνικού στόχου διείσδυσης καθαρής ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, χάριν της προστασίας του περιβάλλοντος μέσω χρήσεως φιλικών προς αυτό πηγών ενέργειας, σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία και το κυρωθέν με το νόμο 3017/2002 Πρωτόκολλο του Κιότο».

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την δεύτερη απόφασή της απέρριψε την προσφυγή κατοίκων του Λεκανοπεδίου της Αττικής, πού ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της ΡΑΕ, που καθόριζε τις τιμές του ΕΤΜΕΑΡ για τους πελάτες οικιακής.

Αναλυτικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την απόφαση που αφορά τους πελάτες οικιακής χρήσης επισημαίνει ότι το ΕΤΜΕΑΡ «συνιστά φόρο υπέρ τρίτων επί της ηλεκτρικής ενέργειας για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και δεν έχει το χαρακτήρα τμήματος/ανταλλάγματος καταβαλλόμενου για την χρήση συγκεκριμένου δημοσίου αγαθού ή συγκεκριμένης δημόσιας υπηρεσίας».

 

Πηγή: B2Green

Comments (0)

Leave a reply